Η κόκκινη καυτερή πιπεριά (chili) θεωρείται από τους Ιταλούς ως το φυλακτό που μας προστατεύει από τις κακές γλώσσες αυτού που μας φθονεί, ή μας επιβουλεύεται, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και τη καλή μας τύχη.
Είναι δηλαδή κάτι το παρεμφερές με το δικό μας “μάτι”, το φυλακτό που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε ότι μας προστατεύει από τη κακοβουλία των άλλων.
Η δοξασία αυτή για τη πιπεριά chili ξεκίνησε από τη Νάπολη, αλλά πολύ σύντομα απλώθηκε και στην υπόλοιπη Ιταλία. Τώρα πλέον είναι γνωστή και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.
Υπάρχει όμως η εξήγηση για τον λόγο που οι πιπεριές τσίλι, απέκτησαν αυτή την υπερφυσική ιδιότητα τους και αυτή είναι απλά ότι επειδή είναι τόσο καυτερές , εμποδίζουν κάποιον να μιλήσει και να πει κάτι κακό.
Υπάρχει όμως και κάποιο Ιταλικό ακρωνύμιο που στοιχειοθετεί αυτή την εκπληκτική τους ιδιότητα, που είναι το RRR. Από αυτά το πρώτο R είναι το αρχικό της λέξης Rosso (κόκκινο), το δεύτερο R αρχικό της λέξης Rotto (σπασμένο) και το τρίτο R αρχικό της λέξης Regalato (δώρο).
Ερχόμαστε πλέον στην τελική ερμηνεία του RRR που είναι: Οι κόκκινες (rosso) πιπεριές, σού δωρίζουν (regalato), το σπάσιμο (rotto) του κακού λόγου των άλλων.
Πως όμως έφτασε αυτή η πιπεριά στην Νάπολη και στην υπόλοιπη Ιταλία, για να της αποδοθούν οι παραπάνω ιδιότητες;
Η πιπεριά chili ήrθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από την Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όμως στην Αμερικανική ήπειρο ήταν ήδη γνωστή από τους γηγενείς κατοίκους της, εδώ και πολλές χιλιετίες, οι οποίοι της απέδιδαν πάρα πολλές εντυπωσιακές ιδιότητες.
Πραγματικά, οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού αυτού είναι πολλαπλές.
Περιέχει μεγάλο αριθμό βιταμινών, κυρίως C καθώς και A,B,D.PP,B2 E. Η τελευταία βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος αυξάνει τη γονιμότητα. Έχει επίσης βιταμίνη Κ που είναι αντιαιμορραγική.
Περιέχει ακόμη καρωτινοειδή, μεταλλικά άλατα, βελτιώνοντας την χώνεψη αλλά και τις γαστρικές εκκρίσεις.
Είναι αξιοσημείωτη για τις αντικαταθλιπτικές της δράσεις, για την τόνωση των ιστών στους οποίους προσδίδει ζωντάνια, ενώ δραστηριοποιεί την φλεβική κυκλοφορία, όπως και των τριχοειδών αγγείων.
Η πιπεριά chili είναι από τα πλέον απαραίτητα συστατικά στις κουζίνες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν κ.α), δεδομένου ότι οι λαοί των χωρών αυτών έχουν προτιμούν τις έντονες γεύσεις στα φαγητά τους.
Δες την σε γιρλάντα με 20 χειροποιήτες ξύλινες πιπεριές εδώ
Η Άνοιξη είναι μια εποχή που λατρεύεται και γιορτάζεται από πολλούς και μια από τις παραδόσεις που συνδέονται με τον ερχομό αυτής της εποχής είναι η δημιουργία στεφάνων λουλουδιών για την Πρωτομαγιά. Αυτό το έθιμο πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τους αρχαίους παγανιστικούς χρόνους και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Σε …
Τις τελευταίες κρύες μέρες η κατανάλωση του τσαγιού είναι μία από τις απολαύσεις μας. Πως όμως έχει προκύψει η συσχέτιση του τσαγιού με κρύο καιρό; Το τσάι συνδέεται συχνά με τον κρύο καιρό, επειδή είναι ένα ζεστό και ανακουφιστικό ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει να ζεσταθεί το σώμα και να ηρεμήσει την ψυχή σε μια …
Το πλέον διαδεδομένο φυλαχτό στη μορφή που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες όπου έχει διαδοθεί, είναι το γνωστό σε όλους μας μάτι το οποίο, έχει τη μορφή ενός κύκλου διαιρεμένου χρωματικά σε τρια χρώματα. Η εξωτερική κυκλική πλευρά του έχει απόχρωση μπλε κοβαλτίου, με το ενδιάμεσο ισοπαχο ομόκεντρο τμήμα του λευκό, ενώ …
Μία από τις τελευταίες τάσεις στην διακόσμηση είναι υφάσματα και αντικείμενα να έχουν το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο σχέδιο της Ζέμπρας. Γιατί όμως η Ζέμπρα σε σχέση με τα άλλα Αφρικάνικα ζώα έχει αυτό το σχέδιο στο δέρμα της; Το γιατί το Αφρικανικό ιπποειδές με την ονομασία ζέμπρα φέρει τις χαρακτηριστικές του ραβδώσεις, αποτελούσε επί μακρόν, ένα …
Η πιπεριά Τσίλι: η Ιστορία της και ο Συμβολισμός της.
Η κόκκινη καυτερή πιπεριά (chili) θεωρείται από τους Ιταλούς ως το φυλακτό που μας προστατεύει από τις κακές γλώσσες αυτού που μας φθονεί, ή μας επιβουλεύεται, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και τη καλή μας τύχη.
Είναι δηλαδή κάτι το παρεμφερές με το δικό μας “μάτι”, το φυλακτό που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε ότι μας προστατεύει από τη κακοβουλία των άλλων.
Η δοξασία αυτή για τη πιπεριά chili ξεκίνησε από τη Νάπολη, αλλά πολύ σύντομα απλώθηκε και στην υπόλοιπη Ιταλία. Τώρα πλέον είναι γνωστή και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.
Υπάρχει όμως η εξήγηση για τον λόγο που οι πιπεριές τσίλι, απέκτησαν αυτή την υπερφυσική ιδιότητα τους και αυτή είναι απλά ότι επειδή είναι τόσο καυτερές , εμποδίζουν κάποιον να μιλήσει και να πει κάτι κακό.
Υπάρχει όμως και κάποιο Ιταλικό ακρωνύμιο που στοιχειοθετεί αυτή την εκπληκτική τους ιδιότητα, που είναι το RRR. Από αυτά το πρώτο R είναι το αρχικό της λέξης Rosso (κόκκινο), το δεύτερο R αρχικό της λέξης Rotto (σπασμένο) και το τρίτο R αρχικό της λέξης Regalato (δώρο).
Ερχόμαστε πλέον στην τελική ερμηνεία του RRR που είναι: Οι κόκκινες (rosso) πιπεριές, σού δωρίζουν (regalato), το σπάσιμο (rotto) του κακού λόγου των άλλων.
Πως όμως έφτασε αυτή η πιπεριά στην Νάπολη και στην υπόλοιπη Ιταλία, για να της αποδοθούν οι παραπάνω ιδιότητες;
Η πιπεριά chili ήrθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από την Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όμως στην Αμερικανική ήπειρο ήταν ήδη γνωστή από τους γηγενείς κατοίκους της, εδώ και πολλές χιλιετίες, οι οποίοι της απέδιδαν πάρα πολλές εντυπωσιακές ιδιότητες.
Πραγματικά, οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού αυτού είναι πολλαπλές.
Περιέχει μεγάλο αριθμό βιταμινών, κυρίως C καθώς και A,B,D.PP,B2 E. Η τελευταία βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος αυξάνει τη γονιμότητα. Έχει επίσης βιταμίνη Κ που είναι αντιαιμορραγική.
Περιέχει ακόμη καρωτινοειδή, μεταλλικά άλατα, βελτιώνοντας την χώνεψη αλλά και τις γαστρικές εκκρίσεις.
Είναι αξιοσημείωτη για τις αντικαταθλιπτικές της δράσεις, για την τόνωση των ιστών στους οποίους προσδίδει ζωντάνια, ενώ δραστηριοποιεί την φλεβική κυκλοφορία, όπως και των τριχοειδών αγγείων.
Η πιπεριά chili είναι από τα πλέον απαραίτητα συστατικά στις κουζίνες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν κ.α), δεδομένου ότι οι λαοί των χωρών αυτών έχουν προτιμούν τις έντονες γεύσεις στα φαγητά τους.
Δες την σε γιρλάντα με 20 χειροποιήτες ξύλινες πιπεριές εδώ
Σχετικά Άρθρα
Το Έθιμο του Πρωτομαγιάτικου Στεφανιού
Η Άνοιξη είναι μια εποχή που λατρεύεται και γιορτάζεται από πολλούς και μια από τις παραδόσεις που συνδέονται με τον ερχομό αυτής της εποχής είναι η δημιουργία στεφάνων λουλουδιών για την Πρωτομαγιά. Αυτό το έθιμο πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τους αρχαίους παγανιστικούς χρόνους και έκτοτε έχει υιοθετηθεί από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Σε …
5 Λόγοι που Αγαπάμε το Τσάι
Τις τελευταίες κρύες μέρες η κατανάλωση του τσαγιού είναι μία από τις απολαύσεις μας. Πως όμως έχει προκύψει η συσχέτιση του τσαγιού με κρύο καιρό; Το τσάι συνδέεται συχνά με τον κρύο καιρό, επειδή είναι ένα ζεστό και ανακουφιστικό ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει να ζεσταθεί το σώμα και να ηρεμήσει την ψυχή σε μια …
Το ματάκι-βασκανία: η ιστορία του μέσα στον χρόνο.
Το πλέον διαδεδομένο φυλαχτό στη μορφή που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες όπου έχει διαδοθεί, είναι το γνωστό σε όλους μας μάτι το οποίο, έχει τη μορφή ενός κύκλου διαιρεμένου χρωματικά σε τρια χρώματα. Η εξωτερική κυκλική πλευρά του έχει απόχρωση μπλε κοβαλτίου, με το ενδιάμεσο ισοπαχο ομόκεντρο τμήμα του λευκό, ενώ …
Ο λόγος που η Ζέμπρα έχει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις
Μία από τις τελευταίες τάσεις στην διακόσμηση είναι υφάσματα και αντικείμενα να έχουν το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο σχέδιο της Ζέμπρας. Γιατί όμως η Ζέμπρα σε σχέση με τα άλλα Αφρικάνικα ζώα έχει αυτό το σχέδιο στο δέρμα της; Το γιατί το Αφρικανικό ιπποειδές με την ονομασία ζέμπρα φέρει τις χαρακτηριστικές του ραβδώσεις, αποτελούσε επί μακρόν, ένα …